PIZZA

150 grama svježeg sira
6 žlica mlijeka
6 žlica ulja
1 jaje
sol
sve skupa izmiješati i dodati
250 grama bezglutenskog brašna
½ praška za pecivo
Zamijesiti tijesto i ostaviti pokriveno u hladnjaku oko 30 minuta
Dalje raditi pizzu po vlastitom ukusu
Od ovog tijesta može se raditi i hrenovke u tijestu, te puniti sa raznim dodatcima.

NJOKE ili valjušci

300 grama kuhanih pasiranih krumpira
100 grama bezglutenskog brašna
1 jaje
sol
 Zamijesiti tijesto, napraviti valjak i izrezati njoke. Posuti sa puno brašna te spremiti u zamrzivač.

Druga verzija:
200 grama bezglutenskog brašna
200 grama heljdinog brašna
sol
voda
1 jaje

LAZANJE, REZANCI, TANKO TIJESTO ZA BUREK I ŠTRUDLE

80 grama bezglutenskog brašna
1 žlica ulja
1 žlica vode
1 jaje
sol
Zamijesiti čvrsto tijesto i razvući te ovisno o namjeni izrezati  na mašini za tijesto.
Za burek: napraviti smjesu od 1 šalice mlijeka, 1 šalice ulja, 6 žlica brašna, 1 žlice šećera i kvasca, te pustiti da se diže. Sa tom smjesom premazati razvučeno tijesto i puniti sa nadjevom. Umotati tijesto kao burek. Ako je ostalo smjese sa kvascem, premazati burek i pustiti da se malo dižu. Ispeci.

PRHKO TIJESTO

300 grama brašna
2 jaja
sol
75 grama šećera
2 žlice vode
150 grama maslaca ili margarina
Od navedenih sastojaka zamijesiti  tijesto i ostaviti pokriveno oko pola sata u hladnjaku.
Dalje raditi prema bilo kojem receptu za prhko tijesto (naravno voditi računa koje se namirnice smiju upotrijebiti)

PANETTONE

250 grama brašna
1 suhi kvasac ili kockica svježeg
180 ml vode
80 grama maslaca
200 grama šećera
3 jaja
1 vanilij šećer
kora limuna
3-4 žlice ruma
100 grama grožđica, drugog suhog voća, žele bombona ili nešto drugo po volji
Grožđice i suho voće namočiti u rum i ostaviti  30-60 minuta. Od ostalih sastojaka zamijesiti tijesto (ako se radi sa svježim kvascem postupiti uobičajeno) i dodati grožđice. Staviti u odgovarajuću posudu za pečenje i ostaviti da se diže. Peći na 170 stupnjeva oko 50 minuta. 

VAŽNO: Kod svakog pečenja  tijesta  u pećnici, zbog vlage, potrebno je staviti zdjelicu sa vodom u pećnicu. Kruh uvijek prije pečenja premažite vodom

Ako se želi dobiti mekše kekse potrebno je dodati maslac umjesto margarina i žlicu kiselog vrhnja.

Ako je po receptu potrebno ispeći dva biskvita, ispecite ga u duljem i većem kalupu te nakon pečenja prerežite na pola.

KRUH U AUTOMATU ZA PEČENJE:


1. Verzija

1 žličica soli
1 žlica šećera
2 žlice ulja
300 ml vode
400 grama brašna
1 suhi kvasac
(zamijenite 50-100 grama sa heljdinim brašnom, dobit ćete drugačiji okus, kruh će se manje dignuti, ima više vlage ali je ukusan, dodati 400 ml vode umjesto 300ml) 
Dodajte omiljene sjemenke u kruh, začinske trave, mijenjajte, istražujte  i  uživajte.

2. Verzija
1 žličica soli
1 žlica šećera
1 jaje
300 ml mlijeka
400 grama brašna¸
1 suhi kvasac.  

3. Verzija
400 ml buttermilch
2 žlice maslaca ili margarina (omekšalog)
380 gr brašna
3 žlice suncokretovog sjemena (može se prije prepržiti)
1 žlica šećera
2 žličice soli
1 suhi kvasac
Kruh treba dobro ohladiti jer je mekan ako se reže topal.

SENDVIČI SA SEZAMOM  i drugim sjemenkama
250 grama brašna
1 suhi kvasac ili ½  svježeg kvasca
3 žlice ulja
200 ml mlake vode
sol
mlijeko za premazivanje
sezam ili drugo sjemenje
Zamjesiti tijesto od navedenih sastojaka. Napraviti peciva, premazati mlijekom i posuti sjemenkama. Pustiti da se dižu. Peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta.

KRUH SA MASLACEM

500 grama brašna
1 suhi kvasac ili 1 kocka svježeg kvasca
100 grama maslaca omekšalog
3 jaja
sol
300 ml mlake vode.
Zamjesiti tijesto i pustiti da se diže u tepsiji. Peći na 200 stupnjeva oko 50 minuta

Svi gore navedeni recepti se mogu raditi sa brašnom koje se dobije na recept 

ISPROBAJTE RECEPTE S PROSOM, SOJOM I HELJDOM

PEČENA PROSENA KAŠA

100 g prosa skuhajte u 2,5 dl vode kojoj ste dodali dozvoljenu povrtnu kocku. Očistite 500 grama miješanog povrća (cvjetača, brokula, mlade tikvice, mrkva) i narežite na primjereno velike komade. Popržite ih na 100 grama maslaca, prelijte s malo vode, dodajte kocku za juhu i pirjajte da povrće ostane još čvrsto. U namaštenu tepsiju složite povrće,  a  u ohlađenu prosenu kašu zamiješajte muškatni oraščić, žumanjke i čvrst snijeg  od dva bjelanjka te pospite po povrću. Lagano promiješajte i pospite žlicom nasjeckanog vlasca i listićima bosiljka. Pecite u pećnici pri temperaturi od 200 stupnjeva približno 25 minuta. Poslužite kao prilog ili samostalno jelo.

POPEČCI OD SOJE I POVRĆA

300 g kuhane soje, 1 korijen celera, 1 veća mrkva, 100 grama špinata ili blitve, 100 grama krumpira, 2 žlice brašna, 1 vezica peršina, sol, papar, ulje za prženje.
Celer, mrkvu, krumpir i špinat (blitvu) očistite, operite i svako posebno skuhajte. Kuhano povrće ocijedite i sameljite. Soju također sameljite i pomiješajte s mljevenim kuhanim povrćem i dobro promiješajte. Osolite, popaprite i rukama oblikujte popečke po želji. Uvaljajte u brašno i pržite na vrelom ulju dok ne porumene. Pospite sjeckanim peršinom i ponudite tople sa umakom ili varivom te zelenom salatom.

REZANCI OD HELJDINA BRAŠNA SA SIROM

200 grama heljdina brašna, 200 grama bezglutenskog brašna, 1 jaje, sol  i malo mlake vode da se dobije čvrsto tijesto. Tijesto razvaljati u list debljine 3 mm i narezati na široke trake ili izrezati na mašini za tijesto. Skuhati rezance u osoljenoj vodi, ocijediti
Na pladanj za posluživanje složiti u slojevima: najprije sloj tijesta, pa sloj lisnato narezanog masnog sira (sveukupno 200 gr), posuti listićima maslaca i ribanim parmezanom, pa tako nastaviti dok se ne potroši sve namirnice. Prije posluživanja zagrijati u tavici maslac, prepržiti na njemu cijelo česno češnjaka s listićima kadulje, pa kad počne žutjeti, izvadite ga i prelijte tijesto vrućim maslacem. Ponudite toplo. 

 

 
Tiskara Jakovčić
Valkarin 20, HR – 52440 Poreč Tel/fax: 00385 52 460 266